To właśnie one! Kiszone warzywa z Gospodarstwa Rolnego M.Sznajder z Doliny Baryczy muszą znaleźć się obowiązkowo w każdej konkursowej potrawie w towarzystwie opolskiego karpia!
W Konkursowych potrawach musi się znaleźć przynajmniej jeden z kiszonych produktów:
kiszony czosnek
kiszony kalafior
kiszona kapusta czerwona
kiszone ogórki
kiszona kapusta biała
kapusta kiszona w główkach
sok z kiszonych buraczków
sok z kiszonych ogórków
sok z kiszonej czerwonej kapusty
sok z kiszonej kapusty białej.
Jak zdrowe kiszone warzywa będą komponowały się ze zdrowym karpiem? Jesteśmy ekstremalnie ciekawi Waszych propozycji!
Kilka słów o Gospodarstwie Sznajderów.
Gospodarstwo rolne rodziny Sznajderów od lat specjalizuje się w kiszeniu ogórków i kapusty. Położone w malowniczym Parku Krajobrazowym Doliny Baryczy, w pobliżu kompleksów stawów rybnych i największego w Polsce ornitologicznego rezerwatu.
Tradycję kiszenia zapoczątkował dziadek Stefan Sznajder w latach 50-tych ubiegłego wieku.
Obecnie już trzecie pokolenie sieje, sadzi, a później zbiera i kisi kapustę i ogórki. Dzięki temu, że sami je uprawiają – smak, zapach i jakość są tak wyjątkowo dobre. W recepturze kiszenia nic się nie zmieniło od wielu lat. Jest tak prosta, jak była, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy.
Produkty Gospodarstwa Sznajder zdobyły uznanie na wielu targach i konkursach.
Zachęcamy do obejrzenia filmu o historii, pasji i tradycji wielopokoleniowego, małego gospodarstwa na Dolnym Śląsku. Zobacz film.
Tagi