Konkurs

O konkursie

Data publikacji: 18 maja 2023  Drukuj 

Czas na rybę!” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja  karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą. 

Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.  W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. 

Organizatorzy  

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz  Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją regionalnych produktów, w tym przede wszystkim ryb.

Współorganizatorami Konkursu jest także  Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim.
W 2022 i 2023 roku do konkurs wsparła także organizacja producentów ryb – Polski Karp sp. z o.o.

Partnerami merytorycznymi konkursu są:
* Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska,
* Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni,
* Klub Szefów Kuchni,
* Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.  


left
right
right