Konkurs
Data publikacji: 18 maja 2023

O konkursie

CNR

Czas na rybę!” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja  karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą. 

Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.  W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. 

Organizatorzy  

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz  Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją regionalnych produktów, w tym przede wszystkim ryb.

Współorganizatorami Konkursu jest także  Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim oraz Polski Karp sp. z o.o. – organizacja producentów ryb. 

Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska. 

VI edycja konkursu – 2023

GDZIE I KIEDY? 

Zapraszamy na Zamek w Niemodlinie, jak co roku w pierwszy weekend października!

6 października (piątek) – o zwycięstwo na najlepszą karpiową potrawę rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych.  

7 października (sobota) – umiejętności pokazują Szefowie Kuchni z całej Polski! Równolegle na Zamku odbywać się będzie Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego. 

8 października (niedziela) – wszystkich miłośników gotowania oraz ryb zapraszamy na drugi dzień Święta Karpia oraz na panel dyskusyjny z pokazami kulinarnymi. Pokażemy potencjał kulinarny karpia i będziemy rozmawiać o kuchni, rybach w kuchni, problemach, historii, kierunkach rozwoju gastronomii. 

TERMINY ZGŁOSZEŃ 

Na zgłoszenia czekamy do 15 września 2023. 

SZCZEGÓŁY REKRUTACJI 

Regulamin wraz z załącznikami znajduje się w dziale Zgłoszenia 

Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

Konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Co to oznacza?

Zwycięzca naszego Konkursu, oprócz dodatkowej  nagrody finansowej w wysokości 1.800,- zł, będzie miał możliwość uczestnictwa w Kulinarnym Pucharze Polski w 2024 roku. Tam o tytuł “najlepszego z najlepszych” będzie się mógł zmierzyć z finalistami innych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. 

Więcej o KPP: https://kulinarnypuchar.pl/

left
right
right