Konkurs

O konkursie

Data publikacji: 18 maja 2023  Drukuj 

Czas na rybę!” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja  karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą. 

Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.  W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. 

Organizatorzy  

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz  Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją regionalnych produktów, w tym przede wszystkim ryb.

Współorganizatorami Konkursu jest także  Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim.
W 2022 i 2023 roku do konkurs wsparła także organizacja producentów ryb – Polski Karp sp. z o.o.

Partnerami merytorycznymi konkursu są:
* Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska,
* Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni,
* Klub Szefów Kuchni,
* Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.  

Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

Konkurs kulinarny dla Szefów Kuchni otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Co to oznacza?

Zwycięzca naszego Konkursu, oprócz dodatkowej  nagrody finansowej, będzie miał możliwość uczestnictwa w Kulinarnym Pucharze Polski w 2025vroku. Tam o tytuł “najlepszego z najlepszych” będzie się mógł zmierzyć z finalistami innych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. 

Więcej o KPP: https://kulinarnypuchar.pl/


left
right
right