6 października 2023 roku na Zamku w Niemodlinie walczyło sześć dwuosobowych drużyn z całego kraju – uczniów szkół gastronomicznych! Rywalizowali w Konkursie “Czas na rybę! Junior” o najlepszą potrawę z karpia!
Przedstawiamy Zwycięzców szóstej edycji naszego Konkursu! Gratulujemy!
I miejsce zajęły – po raz drugi z rzędu!: Julia Masierak i Kamila Jarosz z Szkolne Koło Gastronomiczne Lider-Lublin. Assiette z karpia | puree dyniowe | sos z czarnego bzu | warzywa
II miejsce- Alicja Cupioł i Helena Kalus z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu z potrawą: Karp saute w towarzystwie praliny z karpia konfitowanego podany na puree z pasternaku z czarną soczewicą
III miejsce – Martyna Kliś i Szymon Habdas z Żywca z Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu z potrawą Pierożki z karpia i czarnej soczewicy na puree dyniowym z sosem maślanym chimichurri miętowo limonkowe i świeże owoce!
Gratulujemy wszystkim uczestnikom! Dziękujemy za grę fair play, uśmiech, kreatywność kulinarną i dobrą zabawę!!!
Dziękujemy wszystkim jurorom, partnerom i organizatorom!
Dziękujemy i gratulujemy także wszystkim pozostałym uczestnikom:
Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Potrawa: Filet ze skórką/ puree ziemniaczano-tymiankowe/ glazurowany burak/ pikowana dynia/ sos z duszonego pora
Julia Babicz i Magdalena Rudkowska z Zespół Szkół Zawodowych nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie Brzeg
Potrawa: Karpiowe faworki w kakaowej panierce, przeplatane chipsami z batata, na bursztynowej tafli z sosem salsa verde
Karolina Wienczek i Oliwia Kukulla z Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu!
Potrawa: Cytrusowy karp nacinany z puree z batatów, oliwą melisową, orange curdem, kruszonką migdałową i słonym chipsem!
Zobacz jak wyglądał pierwszy weekend października 2023 na Zamku w Niemodlinie!
Tagi