Tradycyjnie w pierwszy weekend października, a dokładnie 1-2.X.2022 r., na Zamku Książęcym w Niemodlinie do rywalizacji o najlepszą potrawę z karpia opolskiego stanęli uczniowie szkół gastronomicznych (w sobotę) oraz profesjonaliści (w niedzielę).
Rywalizacja była duża, a uczestnikom kibicowali goście Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego, odbywającego się na terenie Zamku.
Uczestnicy musieli w karpiowych potrawach, oprócz samej ryby, użyć suszone owoce firmy Vita Natura Eco Susz. Zobaczcie, które potrawy podbiły serca naszych jurorów!
Gratulujemy wszystkim uczestnikom, dziękujemy wszystkim patronom i partnerom naszego Konkursu!.
Triumfatorami V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Czas na rybę!” dla szefów kuchni zostali Przemysław Szwak i Michał Just – obaj pracują na co dzień w Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Uznanie jurorów zdobyli potrawą o nazwie: “Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki”.
Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 5000 złotych od Rybackiej Lokalnej Grupy Działania “Opolszczyzna” (organizatora konkursu), a także wycieczkę do Włoch ufundowaną przez partnera konkursu – firmę Unox Polska. Zdobyli też nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski połączoną z nagrodą w wysokości 1800 złotych.
Piotr Zasada & Yatsenko Oleksandr zajęli drugie miejsce przygotowując potrawę: Polędwica z karpia na serowo-kalafiorowym puree, emulsja szczypiorkowa, boczniaki, wędzona czekolada i sos bisque
Na podium stanęli taże Bartosz Biały & Karolina Dąbrowska, którzy przygotowywali potrawę: Babka z karpia.
Pozostali uczestnicy:
Paweł Kucharski & Paweł Polakowski przygotowywali potrawę: Rolka z karpia nadziewana galaretką z suszonych owoców, sajgonka, puree z dyni, fond rybny, kasztany
Emil Klimas & Dominik Świątecki przygotowywali potrawę: Karp z patelni z musem rybnym i truflami z tartaletką dyniową oraz assiette z jabłlka i gołąbkiem z kaszą pęczak i grzybami, roladka rybna z esencją i sosem cardinal
Arkadiusz Chwałek & Marek Tomaszewski przygotowywali potrawę: Wellington z karpia opolskiego
Potrawy były oceniane przez Jury w składzie:
Marcin Soból – przewodniczący
Wojciech Harapkiewicz – juror techniczny
Krzysztof Szulborski – juror techniczny
oraz jury degustacyjne:
Iwona Niemczewska
Jean BosKrzysztof Gawlik
Kurt Scheller
Tomasz Smoczyk
Jarosław Uściński
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych najlepiej poradziły sobie Julia Masierak i Kamila Jarosz reprezentujące Technikum Lider z Lublina. Ich potrawa to: “Karp panierowany w matchy z kruszonką z orzechów nerkowca, pomidorkami, majonezem z czarną herbatą i puree z topinamburu”.
Dziewczyny zdobyły nagrody rzeczowe ufundowane przez Grupę Rybacką “Opolszczyzna” o wartości 1800 złotych (po 900 złotych dla uczestniczki). Dodatkowo sponsor – Unox Polska – sfinansuje im warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.
Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim w składzie: Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej.
Na podium stanęli także: Piotr Duda-Klimaszewski i Mikołaj Matusik reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Gratulacje także dla pozostałych uczestników:
Dawid Sekuła, Igor Zborowski – Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. W. Witosa w Nawojowej
Paulina Kociuba, Martyna Moś – ZSP Ornontowice
Norbert Nowak, Kacper Michniewski – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź
Rywalizację uczniów oceniało Jury składające się z kucharzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Euro-Toques Polska w składzie:
Krzysztof Malinowski – przewodniczący
Marcin Soból – juror techniczny
Tadeusz Czapla – juror techniczny
oraz jury degustacyjne:
Lucyna Haluch
Maria Politowicz
Marek Namysłowski
Artur Piotrowski
Michał Proć
Tagi