Konkurs został zorganizowany po raz pierwszy w 2018 roku . Organizatorem Konkursu jest Grupa Rybacka “Opolszczyzna” oraz Szef Kuchni – Kamil Klekowski – inicjator wydarzenia.
Konkurs, organizowany na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas Święta Karpia, od początku miał na celu pokazanie kulinarnego potencjału karpia, zachęcenie kucharzy do sięgania po lokalne ryby oraz łamanie stereotypów na ich temat.
Drugim celem Konkursu była i jest aktywizacja branży gastronomicznej oraz edukacja kulinarna.
Pierwsza edycja w 2018 roku miała zasięg regionalny. W Konkursie brały udział tylko drużyny z województwa opolskiego.
Produkt podstawowy: karp opolski
Produkt dodatkowy: kasza gryczana.
PODSUMOWANIE – SZEFOWIE KUCHNI:
I miejsce – Restauracja “Nad Stawem” z Bogacicy, zespół w składzie: Tomasz Rosa, Marita Skomska
II miejsce – Bistro Finezja z Tułowic, zespół w składzie: Kinga Galla, Joanna Gąsewicz
III miejsce – Restauracja Bajka z Grodźca, zespół w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong
Wyróżnienia:
Restauracja Pasja z Hotel Spałka z Kluczborka, zespół w składzie: Mateusz Doskocz, Kamil Onyśków
Restauracja Na Wyspie z Niemodlina, zespół w składzie: Paweł Oleksa, Elżbieta Oleksa
PODSUMOWANIE – UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
I miejsce – drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Patrycja Podgórska i Żaneta Zadworna
II miejsce – drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku w składzie Hanna Zygmunt i Angelika Krynicka
III miejsce – drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Kraszewskiego w Opolu, w składzie: Daniel Bewko i Gabriela Supron
Wyróżnienia:
Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śl. z Kędzierzyna Koźla, w składzie: Bartosz Budny, Maria Kubicka
Drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w składzie: Grzegorz Skornia, Mikołaj Noga
Relacja z konkursu:
MEDIA:
SZEFOWIE KUCHNI https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1800178553370251&type=3
UCZNIOWIE https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1800258000028973&type=3
Tagi