Aktualności 2024   |   Historia

Czas na rybę! Junior!

Data publikacji: 04 października 2024  Drukuj 

Przedstawiamy wyniki siódmej edycji Konkursu Czas na rybę! Gratulujemy wszystkim uczestnikom! Dziękujemy za Waszą energię i kreatywność kulinarną!

Dziękujemy naszym jurorom za obiektywną i profesjonalną ocenę! Potrawy oceniało jury w składzie:

Jury degustacyjne: 

Radosław Kłapacz
Krzysztof Malinowski
Marek Namysłowski
Joanna Ochniak
Krzysztof Wierzba

Jury techniczne 

Janusz Garncarczyk
Artur Piotrowski

Dziękujemy naszym partnerom dzięki którym nie było to możliwe!

WYNIKI

🏅PIERWSZE MIEJSCE

Zajęły: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk

Przyjechały z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej

Potrawa, którą przygotowały to:
Karp na warzywach korzeniowych z budyniem ziemniaczanym i surówką słodko – kwaśną z czerwonej kapusty

Laureatki otrzymały:

  • dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1200 zł, 
  • prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji, 
  • nagroda specjalna w postaci minimum tygodniowego stażu zawodowego u Artura Piotrowskiego  ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w restauracji Lizawka. Termin stażu zostanie ustalony indywidualnie z drużyną, która otrzyma nagrodę. 

🏅DRUGIE MIEJSCE

Zajęły: Zuzanna Śliwa i Martyna Talar

Przyjechały z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa

Przygotowały potrawę: KARP W MARMURKU I ASYŚCIE BURAKÓW, GRZYBÓW I ZIÓŁ

Otrzymały dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 600 zł;

🏅TRZECIE MIEJSCE

Wywalczyły: Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek

Przyjechały z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2

Przygotowały potrawę: KROKIET Z KARPIA/SELER/BRZOSKWINIA/KISZONY BURAK/SER BURSZTYN/PAK CHOI

Otrzymały dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 400  zł

Laureatki trzech pierwszych miejsc otrzymały dodatkowo zorganizowane warsztaty przez firmę Unox Polska sp. z o.o. z użyciem pieców konwekcyjno-parowych. 

Pozostali uczestnicy startujący w Konkursie otrzymali dyplom oraz nagrodę pocieszenia. Dziękujemy za grę fair play wszystkim pozostałym uczestnikom:

Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska 
Przyjechały z Białegostoku, gdzie uczą się w Zespole Szkół Gastronomicznych 

Przygotowały potrawę: Karp z musami, babką ziemniaczaną i sosem paprykowym

Mariia Didenko i Michał Kamiński

Przyjechali z Jeleniej Góry, gdzie uczą się w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych im. Stanisława Staszica „HANDLÓWKA”

Przygotowali potrawę: Stek z karpia z pierożkiem z kiszonymi warzywami z sosem velouté, ciastkiem z białego maku i assiette z selera.

Nazarii Radochyn i Maksym Minaiev

Przyjechali z Kędzierzyna-Koźla, gdzie uczą się w Zespole Szkół nr 1

Przygotowana potrawa: Karp w 3 postaciach – smażony filet z karpia w towarzystwie smażonych klopsików, puree  ziemniaczanego i sosu rybnego.

Fot.: Good Lookin Food Photography.

Dziękujemy naszym partnerom, patronom, wszystkim osobom i instytucjom, które wsparły nasz Konkurs merytorycznie, osobiście, mentalnie!

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER


</a

Tagi

left
right
right