Aktualności 2024   |   Historia

Czas na rybę! 2024 wyniki

Data publikacji: 07 października 2024  Drukuj 

Siódma edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!” za nami.
Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca!

5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.

Uczestnicy przygotowali w ciągu 1,5 godziny piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:

  • degustacyjnym, gdzie oceniano przede wszystkim smak, ale także techniki kulinarne i prezentację potrawy,
  • technicznym, gdzie oceniano praktykę kucharską, wykorzystanie surowców i przygotowanie zawodowe.

Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:

Jean Bos
Krzysztof Gawlik
Wojciech Harapkiewicz
Wolfgang P. Menge
Giancarlo Russo
Marcin Soból
Robert Sowa
Krzysztof Szulborski
Jarek Uściński
Jarek Walczyk

Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:

Joanna Ochniak
Marcin Bielec
Marcin Przybysz
Paweł Stawicki

I miejsce w siódmej edycji „Czas na rybę!” zajęli:

Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski
Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie

Przygotowali potrawę:

Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki/ sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych /cukinia.

Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9.500,- złotych.
Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.

Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.

Drugie miejsce zajęli:

Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą „Karp fabrykanta”

Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.

Trzecie miejsce z potrawą „Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia” zajęli: Paweł Kucharski i Kamil Kowal. Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.

Za grę fair play, mobilizację, kreatywność kulinarną i świetną atmosferę dziękujemy wszystkim uczestnikom!

W Konkursie wzięli udział także:

Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak, którzy przygotowali potrawę „Karp w pałacowej odsłonie”. Przyjechali do Niemodlina z Pałacu Goetz w Brzesku.

Adam Łodej i Filip Bugajski, którzy przygotowali potrawę „Karp/Kapusta kiszona/Zakwas/Miód/Cytrynówka Świętokrzyska”.
Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.

Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski
Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport. Potrawa, którą przygotowali to:

Karp/piana gin/puree z kapusty kiszonej/sos pieprz syczuanski/ravoli z rydzami/warzywa blanszowane/tiul z pasty truflowej

Fot.: Good Lookin Food Photography.

Dziękujemy naszym partnerom, patronom, wszystkim osobom i instytucjom, które wsparły nasz Konkurs merytorycznie, osobiście, mentalnie!

Specjalne podziękowania dla:

Do zobaczenia za rok!

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER


Tagi

left
right
right