Siódma edycja Konkursu Kulinarnego „Czas na rybę!” za nami.
Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca!
5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.
Uczestnicy przygotowali w ciągu 1,5 godziny piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:
Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:
Jean Bos
Krzysztof Gawlik
Wojciech Harapkiewicz
Wolfgang P. Menge
Giancarlo Russo
Marcin Soból
Robert Sowa
Krzysztof Szulborski
Jarek Uściński
Jarek Walczyk
Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:
Joanna Ochniak
Marcin Bielec
Marcin Przybysz
Paweł Stawicki
I miejsce w siódmej edycji „Czas na rybę!” zajęli:
Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski
Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie
Przygotowali potrawę:
Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki/ sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych /cukinia.
Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9.500,- złotych.
Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.
Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.
Drugie miejsce zajęli:
Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą „Karp fabrykanta”
Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.
Trzecie miejsce z potrawą „Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia” zajęli: Paweł Kucharski i Kamil Kowal. Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.
Za grę fair play, mobilizację, kreatywność kulinarną i świetną atmosferę dziękujemy wszystkim uczestnikom!
W Konkursie wzięli udział także:
Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak, którzy przygotowali potrawę „Karp w pałacowej odsłonie”. Przyjechali do Niemodlina z Pałacu Goetz w Brzesku.
Adam Łodej i Filip Bugajski, którzy przygotowali potrawę „Karp/Kapusta kiszona/Zakwas/Miód/Cytrynówka Świętokrzyska”.
Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.
Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski
Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport. Potrawa, którą przygotowali to:
Karp/piana gin/puree z kapusty kiszonej/sos pieprz syczuanski/ravoli z rydzami/warzywa blanszowane/tiul z pasty truflowej
Fot.: Good Lookin Food Photography.
Dziękujemy naszym partnerom, patronom, wszystkim osobom i instytucjom, które wsparły nasz Konkurs merytorycznie, osobiście, mentalnie!
Specjalne podziękowania dla:
Do zobaczenia za rok!
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER
Tagi