Data publikacji: 31 grudnia 2024
To był ważny i intensywny rok dla naszego Stowarzyszenia! W tym roku minęło 15 lat naszego funkcjonowania. Doskonały czas na przemyślenia i wyciąganie wniosków z dotychczasowych działań.
Przedstawiamy krótkie podsumowanie 2024 roku, dziękując że jesteście z nami i wspieracie nas w naszej codziennej pracy!
Co zrobiliśmy w minionym roku
wspieraliśmy nasze gospodarstwa rybackie – które są fundamentem naszej działalności. Całoroczna promocja lokalnych ryb i miejsc gdzie można je kupić, branżowe spotkania oraz szeroko zakrojona działalność lobbystyczna – lokalna i krajowa,
współpracowaliśmy z wieloma instytucjami krajowymi i regionalnymi. Nasz prezes Jakub Roszuk jako przewodniczący Zespołu ds. Śródlądowej Gospodarki Rybackiej i Wędkarskiej, zainicjował wiele spotkań poruszając ważne tematy dla branży (m.in. ochrona zwierząt, współpraca z Wodami Polskimi, certyfikacja, edukacja rybacka, sprawy weterynaryjne).
odbyły się dwa ważne Walne Zebrania Członków naszej grupy, podczas których wybrano Zarząd na kolejną kadencję oraz przyjęcie Lokalną Strategię Rozwoju naszego stowarzyszenia na kolejny okres finansowania unijnego.
przez cały rok współpracowaliśmy z branżą HoReCa, uczestnicząc w branżowych spotkaniach oraz promując miejsca gdzie zjeść rybę. Dziękujemy za inspirujące rozmowy m.in. podczas Targów Euro-Gastro, Sylwestra Szefów Kuchni, Cukierni oraz Restauratorów , Spotkania Świątecznego z Euro-Toques Polska, Konkursu Kulinarnego Świąteczne Smaki. Tu szczególne podziękowania dla Kamil Klekowski za poświęcony czas i wsparcie.
promowaliśmy przez cały rok lokalne ryby, w tym przede wszystkim karpia.
Jak co roku, najważniejsze wydarzenia odbyły się w pierwszy weekend października – 12 Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego oraz siódma edycja Konkursu Czas na rybę. Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca. Konkurs kulinarny, edukacja przyrodnicza, zawody wędkarskie, forum dyskusyjne, pokazy kulinarne, stoiska opolskich gospodarstwa, promocja zawodu rybaka, warsztaty, porady dietetyczne.
Ryby promowaliśmy także uczestnicząc w Targach EKOstylw Bielsku-Białej, V Babskim Marsz Nordic Walking po Karpia, Fishtivalu w Hotel & Restauracja Jakubus, Targach EuroGastro, kolacjach degustacyjnych w Boreczna oraz Ad Gustum
Przez cały rok współpracowaliśmy z lokalnymi mediami – Radio Opole, Radio Doxa, TVP3 Opole, Radio Park Fm
Jeśli tylko możemy wspieramy także innych. W tym roku symbolicznie wsparliśmy powodzian z Gminy Lewin Brzeski, zorganizowaliśmy podczas Święta Karpia zbiórkę na rzecz Dla Michała na Walkę z Polineuropatią oraz wsparliśmy po raz kolejny młody wędkarski talent – Julię Gołdę – Spławikowy Świat Julii FishMatrix.
Dziękujemy za kolejny wspólny rok!
Nie zwalniamy tempa i czekamy na kolejne wyzwania w 2025 roku!
Z życzeniami wszelkiej pomyślności dla wszystkich w całym 2025 roku!
Data publikacji: 12 grudnia 2024
Dlaczego warto kupować ryby prosto z gospodarstwa rybackiego?
Zakup ryb bezpośrednio z gospodarstwa rybackiego to nie tylko gwarancja świeżości, ale także świadomy wybór. Dlaczego warto?
Sprawdzone źródło – Wiesz, skąd pochodzi ryba, jak była hodowana i czym była karmiona. Bezpośredni kontakt z hodowcą daje pewność jakości.
Świeżość – Ryby trafiają do Ciebie prosto od hodowcy, bez długiego transportu czy magazynowania. To różnica, którą czuć w smaku!
Wsparcie lokalnych gospodarstw – Kupując lokalnie, wspierasz rodzime przedsiębiorstwa i dbasz o rozwój swojej okolicy.
Wybieraj świadomie, jedz zdrowo i ciesz się najwyższą jakością!
Data publikacji: 11 grudnia 2024
Szukasz inspiracji kulinarnych, które pozwolą Ci przygotować wyjątkowe potrawy z karpia i innych ryb słodkowodnych? Trafiłeś idealnie! Na naszej stronie przygotowaliśmy dla Ciebie bogaty zbiór przepisów, które zadowolą każde podniebienie.
W zakładce Przepisy Kulinarne znajdziesz:
Data publikacji: 07 grudnia 2024
Inspirująco, smacznie i świątecznie! W wyborowym towarzystwie!
Tak właśnie spędziliśmy mikołajowy piątek.
Na zaproszenie Dobra Dieta – Agnieszka Chudy z Zespól Szkół Rolniczych w Prudniku mieliśmy przyjemność uczestniczyć w I Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Świąteczne Smaki”.
Uczniowie ze szkół gastronomicznych z całego województwa przygotowywali różne świąteczne potrawy, które oceniane były przez wybitne jury w składzie:
Karol Okrasa
Aleksander Czyż z Aspen Prime Ski&Bike Resort
Kamil Klekowski
Konkurs poprzedzony był inspirującą rozmową z Karolem Okrasą, który opowiedział uczniom historię swojej kariery, pokazując że każdy może – lecz nie musi – wszystko co tylko chce.
Duża dawka motywacji o pracy nad sobą i realizacji marzeń.
Konkurs był niesamowitą okazją do edukacji. Uczestnicy mogli dowiedzieć się wielu praktycznych rzeczy od Jurorów, jak też zainspirować się ich osobami.
Dziękujemy Organizatorom za możliwość uczestniczenia w wydarzeniu! Gratulujemy wszystkim uczestnikom i Zwycięzcom Konkursu!
Dla nas była to okazja do porozmawiania o naszym Konkursie Czas na rybę oraz karpiu w kuchni – nie tylko od święta. Dowiedzieliśmy się, że Karol uwielbia zupy rybne na bazie karpia.
A Wy? Próbowaliście już karpiowej zupy?
Data publikacji: 07 listopada 2024
05 listopada 2024 r. w Warszawie odbyło się kolejne inspirujące spotkanie Zespołu ds. Śródlądowej Gospodarki Rybackiej i Wędkarskiej, któremu przewodniczy nasz prezes Jakub Roszuk.
Najważniejsze tematy spotkania:
Zatwierdzenie protokołu z poprzedniego posiedzenia oraz wybór nowego Zastępcy Przewodniczącego – gratulacje dla Daniela Krysiński!
Wystąpienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacka Czerniaka, który przedstawił priorytety i kierunki rozwoju dla sektora rybackiego oraz wsparcie dla wędkarzy.
Podsumowanie naborów Funduszy dla Rybactwa na lata 2021-2027 – przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa omówił aktualny stan programu, a uczestnicy wymienili się spostrzeżeniami i sugestiami, które mogą ulepszyć dalszą realizację projektów.
Aktualności z Departamentu Rybołówstwa, które obejmowały harmonogram naborów oraz planowane zmiany w Rozporządzeniach dla Priorytetów 1 i 2.
Debata nad projektem obywatelskim dotyczącym ochrony zwierząt oraz omówienie standardów certyfikacji ryb i kodeksu dobrych praktyk – podziękowania dla Izabeli Handwerker za profesjonalny referat.
Przewodniczący zrelacjonował także spotkania z Wody Polskie PGW WP i omówił aktualną sytuację związaną z użytkownikami rybackimi, a Departament MRiRW przedstawił stan prac nad programem dla Odry.
W ramach spraw różnych pojawiły się tematy takie jak nowy „Program węgorzowy” oraz możliwości dofinansowania działań związanych z odstrzałem kormoranów.
Dyskutowano także nad edukacją rybacką. Z bardzo potywynych informacji – wyrażono wstępną akceptację Ministerstwa o przejęciu Technikum Rybackiego w Zespole Szkół w Sierakowie!
To spotkanie pokazało, jak wiele możemy osiągnąć, współpracując i wymieniając się doświadczeniami.
Śledźcie nas na bieżąco, by być na czasie z kolejnymi inicjatywami i spotkaniami!
W razie pytań odnośnie szczegółów spotkania prosimy o kontakt z przedstawicielami instytucji/organizacji, którzy zasiadają w Zespole.
Data publikacji: 13 października 2024
Wydarzeniem towarzyszącym Konkursowi „Czas na rybę!” były zorganizowane przez Koło PZW Niemodlin na zlecenie Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych, Zawody wędkarskie, które odbyły się na Stawie Zamkowym w Niemodlinie w dniach 5-6 października.
W niedzielę (6.10) na zawodach pn. Święto Karpia, mistrzami zostali:
I miejsce – Koło PZW Niemodlin w składzie: Ryszard Czubek, Krzysztof Bojarski, Łukasz Pałasz
II miejsce – Koło PZW ” Rzemieślnik Olesno,,w składzie: Noga Mateusz, Łukasz Jelonek, Roman Franke
III miejsce zdobyła drużyna Koło PZW nr 2 Brzeg Garnizonowe ,,Lin” w składzie: Łoziński Zdzisław, Wróblewski Wojciech, Januszewski Mariusz
W sobotę (5.10) w ramach Zawodów „Karpik” zostały wyłonione dwie zwycięskie drużyny:
Koło PZW Niemodlin w składzie: Ryszard Czubek, Krzysztof Bojarski, Łukasz Pałasz
Czesław Błasiak, Grzegorz Pyrczak, Dariusz Wojtyła
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków unijnych z programu Fundusze Europejskie dla rybactwa na lata 2021-2027.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER
Data publikacji: 10 października 2024
Dlaczego Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego robimy w tym terminie, tj. pierwszy weekend października? Bo jest to pora, kiedy rozpoczynają się odłowy stawów hodowlanych oraz sezon na karpia.
Pogoda, która nas w tym roku zastała, na odłowy była idealna! Na organizację plenerowego wydarzenia trochę mniej, ale w całokształcie wydarzenie odbyło się z sukcesem i w gorącej atmosferze!
Ze względu na powódź, Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego miało charakter bardziej targowy, niż odświętny. Na naszych gości, którzy licznie przybyli na Zamek w Niemodlinie, czekało jednak wiele atrakcji.
KONKURS KULINARNY CZAS NA RYBĘ! JUNIOR
W piątek (4.10.,2024) o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy z karpia opolskiego oraz kiszonek Sznajderów.
Pierwsze zajęły Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk, które przyjechały z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej. Gratulujemy wszystkim uczestnikom, dziękujemy jurorom, partnerom, kibicom!
KONKURS KULINARNY CZAS NA RYBĘ! DLA PROFESJONALISTÓW
W sobotę (5.10.2024 r.) do noży stanęli profesjonaliści, którzy przyjechali z całego kraju. Zadanie mieli podobne jak uczniowie, czyli przygotowanie najlepszej karpiowej potrawy. Dania były oceniane przez wybitne jury, nie tylko pod kątem smaku, ale także technik kulinarnych, prezentacji potrawy, praktyki kucharskiej, wykorzystania surowców oraz przygotowania zawodowego.
Pierwsze miejsce zajęli: Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski. Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie. Na Konkursie przygotowali potrawę:
Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki/ sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych /cukinia.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom! Dziękujemy za poświęcony czas jurorom, a za wsparcie wszystkim partnerom!
Konkurs został dofinansowany z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027.
ZAWODY WĘDKARSKIE
W oba dni na Stawie Zamkowym w Niemodlinie odbyły się zawody wędkarskie, zorganizowane przez Koło PZW Niemodlin, na zlecenie Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych. Aura wędkarzom dopisała!
Zawody zostały dofinansowane z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027.
WOJEWÓDZKIE ŚWIĘTO KARPIA OPOLSKIEGO
Czyli moc atrakcji z karpiem w roli głównej, a w tym:
SMACZNA PRZEMIANA KARPIA – FORUM DYSKUSYJNE
Uzupełnienie Konkursu Kulinarnego Czas na rybę! o rozmowy i pokazy kulinarne.
Wśród prelegentów i kucharzy mieliśmy samych znakomitych gości, którzy rozmawiali o gotowaniu i jedzeniu ryb, jak też ryby gotowali.
Prelekcje:
Pokazy kulinarne:
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER
Data publikacji: 09 października 2024
Stoisko Edukacyjne Przyrodniczo-Wędkarskie na Zamku Książecym w Niemodlinie!
W dniach 5 i 6 października, podczas tegorocznej edycji Konkursu Czas na rybę! oraz 12. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego na Zamku w Niemodlinie, mieliśmy przyjemność zorganizować wspólnie z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych oraz Kołem PZW Niemodlin wyjątkowe stoisko edukacyjne, które przyciągnęło wielu młodych odkrywców natury!
Naszym głównym celem było przedstawienie fascynującego świata ryb:
Gdzie żyją i co jedzą?
Jakie są ich gatunki?
Zainteresowani mogli poznać tajniki ekosystemów wodnych, dowiedzieć się o znaczeniu ochrony przyrody i roli wędkarstwa w zachowaniu równowagi w środowisku. To była świetna okazja, by pokazać młodym i starszym, jak ważna jest troska o nasze rzeki, jeziora i ryby, które tam żyją!
Dziękujemy wszystkim, którzy nas odwiedzili i razem z nami odkrywali fascynujący świat przyrody!
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027
Data publikacji: 08 października 2024
Kto wie dlaczego warto jeść ryby i jak często po nie sięgać
Podczas Konkursu Czas na rybę oraz 12. Wojewódzkiego Święto Karpia Opolskiego nasi goście mogli dowiedzieć się dlaczego karp jest zdrową rybą!
W ramach bezpłatnych porad dietetycznych, dofinansowanych z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027, można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o karpiu!
Jeśli nie udało się Wam dotrzeć do stoiska Dobra Dieta – Agnieszka Chudy, przekazujemy garść informacji dlaczego warto jeść karpia!
Mięso karpia dostarcza :
wysokojakościowe białko (średnio 18/100g),
witaminy D (5mcg/100g),
witaminę B12 (2mcg/100g),
witaminy: E, B1, B2, kwas foliowego,
fosfor (230 mg/100 g),
potas (380 mg/100 g),
żelazo, cynk i wapń,
tłuszcz – średnio od 5 do 6%
kwasy omega 3,
kolagen – w porównaniu z innymi rybami- karp zawiera najwięcej tego ważnego białka,
Zarówno karp jak i inne ryby polecane są w profilaktyce chorób takich jak nadciśnienie, choroby wieńcowe i zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń obwodowych, przewlekła niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca
Zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, aby ryby pojawiały się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu!
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl
Data publikacji: 01 października 2024
Zapraszamy do zapoznania się z programem godzinowym 12. Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego, które odbędzie się w dniach 5 – 6 października br. na terenie Zamku Książęcego w Niemodlinie