Aktualności Opolskie Ryby

https://opolskieryby.pl/walne-zebranie-czlonkow-30-11-2023/Tag: Aktualności

Data publikacji: 30 listopada 2023

Walne Zebranie Członków 30.11.2023

Rozpoczęcie działalności przez Grupę Rybacką!

30 listopada 2023 roku odbyło się Walne Zebranie Członków naszego Stowarzyszenia.

Ważny dzień w naszej historii! Właśnie dziś zapadła długo analizowana decyzja o rozpoczęciu działalności gospodarczej przez Grupę Rybacką „Opolszczyzna”!

W naszym codziennym życiu na razie nie będzie rewolucji, jednak działalność gospodarcza otwiera nam wiele drzwi. Chcemy się rozwijać, pozyskiwać dodatkowe źródła finansowania i kontynuować dotychczasowe działania.

Oprócz decyzji o rozpoczęciu działalności gospodarczej oraz wprowadzenia niezbędnych w tym zakresie zmian w Statucie, na spotkaniu dokonano uzupełnienia składu Zarządu. Pani Katarzyna Szewczyk, dotychczasowa wiceprezes Zarządu złożyła bowiem rezygnację z pełnionej funkcji. Walne Zebranie Członków, jednogłośnie wybrało na jej miejsce rekomendowaną przez pozostałych członków Zarządu, Panią Aleksandrę Czerkawską. Nowa wiceprezes dotychczas obejmowała stanowisko dyrektora biura Grupy Rybackiej. Od dzisiaj będzie pełniła równolegle dwie funkcje.

Dziś symbolicznie dziękujemy Pani Kasi za wiele lat wspólnej rybnej przygody w Zarządzie grupy!

https://opolskieryby.pl/walne-zebranie-czlonkow-2/Tag: Aktualności
Tag: Pozostałe wydarzenia
Tag: działalność gospodarcza
Tag: Statut
Tag: Walne Zebranie Członków

Data publikacji: 23 listopada 2023

Walne Zebranie Członków

Opole, Polski Związek Łowiecki, 30.11.2023

Zarząd Grupy Rybackiej „Opolszczyzna” zaprasza wszystkich członków Stowarzyszenia na Walne Zebranie Członków, które odbędzie się w dniu 30 listopada 2023 roku w Opolu w Polskim Związku Łowieckim.

Pierwszy termin spotkania – godz. 8:45.

Drugi termin – w razie braku quorum – godz. 9:00

Na spotkaniu będziemy podejmować decyzję o rozpoczęciu działalności gospodarczej przez Grupę Rybacką. Będziemy także zmieniać statut Stowarzyszenia w tym zakresie.

Zainteresowane osoby, które nie otrzymały drogą mailową propozycji uchwał oraz zmiany statutu – prosimy o kontakt z naszym biurem: biuro@lgropolszczyzna.pl, tel. 535 380 010.

https://opolskieryby.pl/spotkanie-wigilijne-euro-toqes-polska/Tag: Aktualności
Tag: Pozostałe wydarzenia
Tag: Czas na rybę
Tag: euro-toques polska
Tag: integracja
Tag: Kamil Klekowski
Tag: karp
Tag: Krogulna
Tag: książka kulinarna
Tag: kucharze
Tag: promocja ryb

Data publikacji: 22 listopada 2023

Spotkanie wigilijne Euro-Toqes Polska

Dużo rozmów o rybach i współpracy z branżą HoReCa

20 listopada 2023 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w spotkaniu wigilijnym zaprzyjaźnionego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Świetnie zorganizowane, smaczne i pozytywne wydarzenie było doskonałą okazją do integracji ze środowiskiem gastronomicznym oraz partnerami z różnych sektorów. Dużo rozmów o Konkursie Kulinarnym Czas na rybę, współpracy z branżą HoReCa, wzajemnej promocji.


Podczas spotkania Kamil Klekowski zaprezentował książkę kulinarną z przepisami rybnymi, którą wydał wspólnie z Polski Karp Sp. z o.o. Każdy z uczestników spotkania taką książkę otrzymał i mamy nadzieję, że większość uczestników odkryje dzięki temu potencjał kulinarny karpia!

Na spotkaniu nie zabrakło oczywiście karpia z Opolszczyzny! Szef Kuchni The Loom Hotel – Robert Biernacki przygotował przesmacznie karpia z PGL LP Gospodarstwo Rybackie Krogulna. Brawo! Gratulujemy Organizatorom wspaniałego wydarzenia!

https://opolskieryby.pl/spotkanie-zespolu/Tag: Aktualności
Tag: Minister
Tag: ministerstwo
Tag: roszuk
Tag: Warszawa
Tag: zespół ds. śródlądowej gospodarki rybackiej i wędkarskiej

Data publikacji: 13 listopada 2023

Spotkanie Zespołu

ds. Śródlądowej Gospodarki Rybackiej i Wędkarskiej

W dniu 7 listopada 2023 r. odbyło się kolejne spotkanie Zespołu ds. Śródlądowej Gospodarki Rybackiej i Wędkarskiej, któremu przewodniczy nasz Prezes Jakub Roszuk.

Na spotkaniu omówiono ustawę dotyczącą rekompensat za straty na stawach wyrządzonych przez kormorany. Ustalono, że w dalszych pracach środowisko rybackie będzie aktywnie uczestniczyło w konsultacjach nad legislacją.

Przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa przedstawili aktualny stan wdrażania Programu Operacyjnego Fundusze dla Rybactwa 2021-2027, jak też dokonano podsumowania wydatkowania środków z PO Rybactwo i Morze.

Omówiono również obecną sytuację prawną użytkowników rybackich (w tym przedłużanie umów i oddawanie w użytkowanie obwodów rybackich), jak również powołano podzespół, który będzie konsultował ten temat z przedstawicielami Wód Polskich i Departamentu Rybołówstwa Ministerstwa Rolnictwa.

Spotkanie było okazją do podziękowania ustępującemu Ministrowi Krzysztofowi Cieciórze za współpracę i powołanie Zespołu.

W razie pytań odnośnie szczegółów spotkania prosimy o kontakt z przedstawicielami instytucji/organizacji, którzy zasiadają w Zespole.

https://opolskieryby.pl/jarmark-bozonarodzeniowy-w-opolu/Tag: Aktualności
Tag: Pozostałe wydarzenia
Tag: jarmark
Tag: święta
Tag: wydarzenie

Data publikacji: 13 listopada 2023

Jarmark bożonarodzeniowy w Opolu

Magiczny czas na opolskim Rynku

W imieniu Organizatorów, serdecznie zapraszamy wszystkich na niezwykły Jarmark Bożonarodzeniowy „Kraina Ciepła”, który odbędzie się w dniach 25.11 – 31.12.2023 w Opolu.
Opolski rynek ponownie zamieni się w magiczne miejsce, pełne zapachów świeżych choinek, aromatu
grzanego wina i pysznych pierników. Przygotowaliśmy wiele atrakcji, pokazy na scenie, warsztaty dla
najmłodszych oraz wspaniałą strefę prac i wyrobów wystawców wydarzenia.
W tym wyjątkowym okresie rynek wypełni się życiem, a magia świąt otoczy wszystkich z każdej
strony!
Jarmark Świąteczny to doskonała okazja do znalezienia wyjątkowych prezentów i zainspirowania się
na święta. „Kraina ciepła” przyciąga co roku tysiące gości, tworząc niepowtarzalną atmosferę.
Serdecznie zachęcamy do odwiedzenia tego wydarzenia i wspólnego stworzenia magicznej
atmosfery!

Ponadto w kreatywnej strefie czekają na Was m.in.:

  • dekoracje choinkowe a tam bombki, girlandy, łańcuchy i inne cuda
  • wyborne sery, sękacze, oscypki
  • świąteczne kubeczki
  • słodkości, manufaktury czekolady
  • piwa rzemieślnicze
  • produkty regionalne
  • ręcznie wykonywane prezenty
  • rękodzieło
  • świeczki
  • naturalne kosmetyki i produkty do kąpieli
    I wiele innych!

Olbrzymia strefa rozrywkowa czeka na śmiałków, którzy będą chcieli podziwiać panoramę jarmarku z
niesamowitego koła młyńskiego a dla tych nieco młodszych czekają karuzele i „ bajkowy lasek”.
Podczas całego wydarzenia przygotowane zostały liczne pokazy sceniczne, konkursy z nagrodami oraz
koncerty podczas których będzie okazja do wspólnego biesiadowania i kolędowania!
Nie zabraknie również Mikołaja, a nawet wielu – podczas Marszu Mikołajów a to jedynie niektóre z
atrakcji które przygotowaliśmy!
Zapraszamy wszystkich odwiedzjących do wspólnej świątecznej zabawy, a tych którzy chcieliby
pojawić się podczas wydarzenia i zaprezentować swoją twórczość lub produkty zapraszamy do
kontaktu.

www.jarmarkopole.pl
FB: Jarmark Bożonarodzeniowy Opole
Kontakt:
Biuro jarmarku: Katarzyna Garncarek 535 009 262
biuro@jarmarkopole.pl

https://opolskieryby.pl/relacja-z-karpiowego-weekendu-w-niemodlinie/Tag: Aktualności

Data publikacji: 04 listopada 2023

Relacja z karpiowego weekendu w Niemodlinie

WIDEO! Czas na rybę i Święto Karpia

Intensywny karpiowy weekend w 6 minutach 🎬?

Wydawało się to niemożliwe, jednak zdolna Format B pokazała w krótkim filmie
🤩 klimat,
🥳atmosferę,
😋smaki,
👩‍🍳 rywalizację,
🐠 emocje,
🤝merytorykę
pierwszego weekendu październikowego na Zamek Niemodlin.

Zapraszamy do obejrzenia relacji wideo z szóstej edycji Czas na rybę, Forum dyskusyjnego Karp w kuchni oraz Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do wspólnego sukcesu!

https://opolskieryby.pl/spotkania-kulinarne/Tag: Aktualności
Tag: Eventy kulinarne
Tag: Ad Gustum
Tag: Agata Kubacka
Tag: Andrzej Polan
Tag: AZ gastro
Tag: Bistro Finezja
Tag: Kamil Klekowski
Tag: Paweł Stawicki
Tag: pokazy kulinarne
Tag: spotkania biznesowe
Tag: sum afrykański

Data publikacji: 27 października 2023

Spotkania kulinarne

Smaczne rozmowy o gastronomii, rybach, współpracy

26 października 2023 r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w spotkaniach z branżą gastronomiczną, gdzie była okazja porozmawiania o rozwoju naszego Stowarzyszenia oraz organizowanego przez nas Konkursu „Czas na rybę!”.

Dziękujemy za smaczne i efektywne spotkanie u naszego partnera biznesowego – A-Z Gastro w Opolu, podczas którego trzech utalentowanych kucharzy: Agata Kubacka, Andrzej Polan i Paweł Stawicki prezentowali swoje potrawy – ze śliwką w roli głównej!

Dziękujemy także Morskiemu Instytutowi Rybackiemu za możliwość uczestniczenia w szkoleniu dotyczącemu suma afrykańskiego, podczas którego dowiedzieliśmy się, że mięso suma jest prawie tak dobre i zdrowe jak mięso karpia. Walory smakowe suma prezentował podczas pokazu Łukasz Szewczyk.

https://opolskieryby.pl/wojewodzkie-swieto-karpia-2023/Tag: Aktualności
Tag: Święto Karpia
Tag: Wydarzenia
Tag: Czas na rybę
Tag: Niemodlin
Tag: pierwszy weekend października
Tag: Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego
Tag: Zamek Niemodlin

Data publikacji: 25 października 2023

Wojewódzkie Święto Karpia 2023

Promowaliśmy karpia bawiąc, karmiąc i edukując. Za nami kolejne udane świętowanie. To był bardzo udany weekend. Początek października znów był łaskawy. Dopisała pogoda i frekwencja. Karp pojawił się w 1001 odsłonach.

Za nami kolejne obchody Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego. Tradycyjnie w porze odłowów karpia Zamek Książęcy w Niemodlinie zapełnił się mnóstwem atrakcji dla ciała, ducha i ucha. Dopisała także frekwencja, dzięki sprzyjającej pogodzie do zamku przez dwa październikowe dni przybyło mnóstwo gości. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a karp serwowany był na 1001 sposobów. Było smacznie i wesoło. Jednym z najważniejszych elementów Święta był konkurs kulinarny „Czas na rybę!”.

Przez dwa dni, pod okiem najlepszych Szefów Kuchni trwała rywalizacja o tytuł mistrza w przyrządzaniu potraw z karpia. Pierwszego dnia zmagali się uczniowie szkół gastronomicznych, a oceniali ich kucharze zrzeszeni w Euro Toques Polska. Zwyciężyły Julia Masierak & Kamila Jarosz, które podbiły serca jurorów potrawą: Assiette z karpia | puree dyniowe | sos z czarnego bzu | warzywa. Obie dziewczyny są uczennicami Szkolne Koło Gastronomiczne Lider-Lublin. Razem wygrały także ubiegłoroczną edycję naszego konkursu „Czas na rybę – junior!”. Podwójne brawa!

W sobotę w karpiowe szranki stanęli profesjonaliści by powalczyć o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Doświadczeni kucharze z całego kraju przyjechali aby zdobyć uznanie Jury składającego się z najlepszych polskich Szefów Kuchni – prezesów i członków najlepszych organizacji branży HoReCa: Euro Toques Polska, Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Uznanie jurorów i pierwsze miejsce zajęli: Kamil Bujdasz i Paweł Baran z potrawą Karp po rzeszowsku. Obaj na co dzień pracują w restauracji Stary Browar Rzeszowski. Kamil Bujdasz jest wyjątkowym miłośnikiem karpia i karpiowym weteranem. To był już jego drugi konkurs i drugi triumf w „Czas na rybę!”. Kamil zwyciężył także w 2021 roku. Teraz powalczy o Kulinarny Puchar Polski. Wielkie brawa!

Oprócz konkursu przez cały weekend, na terenie całego Zamku serwowany był karp w 1001 odsłonach. Naszą sztandarową rybę promowały gospodarstwa rybackie z Opolszczyzny: Markowe, Niemodlin i Krogulna. Do ich stoisk ustawiały się dłuuugie kolejki. Równie długie ustawiały się do stanowisk restauracji z Opolszczyzny, które także w swoim menu mają karpia: Bistro Finezja z Tułowic, Smażalnia Sola, Restauracja Radiowa z Opola oraz Zamkowy Młyn z Krapkowic. Akademia Kulinarna Ad Gustum kierowana przez Kamila Klekowskiego prowadziła natomiast warsztaty dla najmłodszych. Temat przewodni – pizza z karpiem.

Merytorycznym punktem Święta Karpia było zorganizowane po raz pierwszy Forum Dyskusyjne dla branży HoReCa i sektora rybackiego pt. „Karp w kuchni”. O historii i tradycji hodowli karpia, ale także o dniu dzisiejszym i perspektywach na przyszłość dyskutowali naukowcy, hodowcy i przedstawiciele gastronomii. Bardzo ciekawy program udało się stworzyć dzięki współpracy z Joanną Kardasińską z Fundacji na Rzecz Zamku Książęcego Niemodlin 1313 i Organizacją Producentów Polski Karp sp. z o.o. Oczywiście nie zabrakło pokazów kulinarnych i degustacji – oczywiście karpiowych.

Przez cały weekend na zamkowej scenie trwały występy artystów z gmin i ośrodków kultury zaprzyjaźnionych z Grupą Rybacką Opolszczyzna. Były tańce, śpiewy i muzykowanie, a nawet koncert gry na afrykańskich bębnach. Przyjechali artyści z Lewina Brzeskiego, z Większyc, z Gminy Świerczów, z Popielowa, Ozimka i Niemodlina. Nad harmonijnym rytmem scenicznego programu czuwał niezawodny Mariusz Jarzombek, który od lat jest konferansjerem Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego.

Niezwykle ważnym elementem Święta Karpia była także „Wioska Rybacka” czyli bardzo szeroka prezentacja środowiska rybackiego. Tym razem nie tylko z Opolszczyzny. Swoją ofertę przedstawiły wielkie, państwowe gospodarstwa Lasów Państwowych z Niemodlina i Krogulnej. Obecne były także mniejsze, rodzinne gospodarstwa: Markowe i Przygorzele. Nie zabrakło także wędkarzy z Opolskiego Okręgu PZW i Szkółki Wędkarskiej „Różanki” z Komprachcic, a Koło PZW z Niemodlina zorganizowało dwudniowe zawody na Stawie Młyńskim. Nowinki wędkarskie zaprezentował sklep Jaro Fishing z Opola. Ale to nie wszystko…

Szczególny nacisk został w tym roku położony także na promocję zawodu rybaka i ichtiologa oraz edukację branżową. Brakuje bowiem specjalistów w tych dziedzinach co z całą mocą objawiło się podczas katastrofy ekologicznej na Odrze w 2022 roku. Dlatego tym razem zostali zaproszeni do Niemodlina przedstawiciele szkół, uczelni i instytucji z całej Polski. Swoje stoisko miało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza, Katedra Ichtiologii i Akwakultury Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego z Olsztyna oraz jedynego w Polsce Technikum Rybackiego w Zespole Szkół w Sierakowie im. Maksymiliana Siły-Nowickiego. Wszystkie te instytucje przyjęły zaproszenie naszego Prezesa Jakuba Roszuka, który jest także Przewodniczącym Zespołu d.s. Śródlądowej Gospodarki Rybackiej i Wędkarskiej działającym przy ministrze rolnictwa. Jednym z najważniejszych postulatów tego grona jest właśnie wsparcie edukacji rybackiej.

Święta Karpia nie udało by się zorganizować gdyby nie współpraca z Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego i Gminy Niemodlin. Zarówno burmistrz Niemodlina Dorota Koncewicz jak i marszałek Andrzej Buła objęli wydarzenie Patronatem Honorowym, ale ich wsparcie czuć było na każdym kroku. Dziękujemy za obecność i kolejne wspólne świętowanie. Dziękujemy także wszystkim wystawcom wspieranym przez Opolskie ze Smakiem i tych, którzy wystawiali się indywidualnie. Dziękujemy Lasom Państwowym i Nadleśnictwom z Opola, Tułowic i Kup, Opolskiem Oddziałom Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Dziękujemy Gminom: Lewin Brzeski, Niemodlin, Ozimek, Popielów, Świerczów i Tułowice za pomoc, wsparcie i wspólne świętowanie. Dziękujemy wszystkim partnerom, patronom medialnym, ale przede wszystkim gościom. Bez Was nie było by tej imprezy. Do zobaczenia za rok.

https://opolskieryby.pl/warsztaty-z-karpiem-w-smak/Tag: Aktualności
Tag: Eventy kulinarne

Data publikacji: 20 października 2023

Warsztaty „Z karpiem w smak”

Cykl smacznych warsztatów za nami...

Zakończyliśmy cykl warsztatów kulinarnych „Z karpiem w smak”. Mieszkańcy województwa opolskiego nauczyli się oprawiania karpia oraz poznali kilka całkowicie nowych odsłon kulinarnych naszej regionalnej ryby! Warsztaty odbyły się pod okiem Kamila Klekowskiego – szefa kuchni, promotora lokalnych produktów, w tym oczywiście ryb.

Pierogi z karpiem, filet nacinany z musem dyniowym, brzuszki z karpia w panko oraz idealna na jesienną pogodę – rozgrzewająca zupa z pulpetami z karpia! Przepisy na te wszystkie potrawy już wkrótce na naszej stronie!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom naszych warsztatów za kreatywność kulinarną, świetną atmosferę i same pozytywne informacje zwrotne – zarówno na temat karpia, jak i warsztatów!

Warsztaty odbyły się:
– 16 października 2023r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Świerczowie,
– 17 października 2023 r. w Świetlicy dzielnicy Malina w Opolu,
– 18 października 2023 r. w Budynku Ochotniczej Straży Pożarnej w Wygiełdowie,
– 19 października 2023 r. w Akademii Kulinarnej Ad Gustum w Bąkowie.

🇪🇺 Warsztaty były ostatnią aktywnością, którą udało nam się sfinansować z Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze na lata 2014-2020. Bardzo rybne i smaczne zakończenie kilku lat wdrażania unijnych środków!

https://opolskieryby.pl/dzien-edukacji-rybackiej-w-sierakowie/Tag: Aktualności
Tag: edukacja
Tag: przewodniczący
Tag: roszuk
Tag: rybacy
Tag: rybak
Tag: sieraków
Tag: szkoła w Sierakowie
Tag: technikum rybackie
Tag: zespół

Data publikacji: 18 października 2023

Dzień Edukacji Rybackiej w Sierakowie

Brakuje rybaków i ichtiologów

Szczególną oprawę i kontekst miał Dzień Edukacji Narodowej w Zespole Szkół w Sierakowie. Oprócz obchodów Święta Patrona, M. Siły- Nowickiego, odbyło się także posiedzenie Zespołu do spraw Śródlądowej Gospodarki Rybackiej i Wędkarskiej przy ministrze rolnictwa i rozwoju wsi. Zorganizowano je w oddanym niedawno do użytku Muzeum Rybactwa Śródlądowego i Ochrony Wód. Szczególny nacisk kładziono właśnie na wsparcie edukacji w zawodzie ichtiologa i promowaniu tego zawodu.

Szkoła w Sierakowie jest bowiem jedyną placówką w Polsce kształcącą specjalistów w tych dziedzinach. A brak fachowców w różnego rodzaju instytucjach zajmujących się sprawami związanymi z gospodarką wodą i hodowlą ryb jest dojmujący i rodzi poważne problemy.
Jedyne w Polsce Technikum Rybactwa Śródlądowego otrzymało właśnie duże wsparcie. Zatwierdzono „Porozumienie o współpracy na rzecz przygotowania programu edukacyjno- promocyjnego w zakresie rybactwa” pomiędzy Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym – ZUT i Zespołem Szkół im. prof. M. Siły-Nowickiego w Sierakowie. Jego celem jest wsparcie bazy dydaktycznej i lokalowej, wsparcie zajęć praktycznych oraz pozyskiwanie inwestycji na sprzęt.


To kolejny krok zmierzający do rozwoju szkolnictwa w tej dziedzinie. Jest to jeden z priorytetów postulowanych przez Zespół. Te starania już przynoszą skutek. 𝗪 𝘁𝘆𝗺 𝗿𝗼𝗸𝘂 𝗲𝗱𝘂𝗸𝗮𝗰𝗷𝗲̨ 𝘄 𝗧𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝗸𝘂𝗺 𝗥𝘆𝗯𝗮𝗰𝘁𝘄𝗮 𝗦́𝗿𝗼́𝗱𝗹𝗮̨𝗱𝗼𝘄𝗲𝗴𝗼 𝗽𝗼𝗱𝗷𝗲̨ł𝗼 𝟮𝟰 𝘂𝗰𝘇𝗻𝗶𝗼́𝘄. 𝗗𝗹𝗮 𝗽𝗼𝗿𝗼́𝘄𝗻𝗮𝗻𝗶𝗮 𝘄 𝗿𝗼𝗸𝘂 𝘂𝗯𝗶𝗲𝗴ł𝘆𝗺 𝗻𝗮𝘂𝗸𝗲̨ 𝘄 𝘁𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝗸𝘂𝗺 𝘇𝗮𝗰𝘇𝗲̨ł𝗼 𝟭𝟲 𝗼𝘀𝗼́𝗯, 𝗮 𝗱𝘄𝗮 𝗹𝗮𝘁𝗮 𝘁𝗲𝗺𝘂 𝗯𝘆ł𝗼 𝘇𝗮𝗹𝗲𝗱𝘄𝗶𝗲 𝟱 𝗰𝗵𝗲̨𝘁𝗻𝘆𝗰𝗵. Widać więc wyraźny progres, ale jest to zaledwie kropla w morzu potrzeb. Brak wykwalifikowanych kadr widać było najbardziej w trakcie katastrofy ekologicznej na Odrze.

Przewodniczący Zespołu poinformował o rozmowach z Departamentem Pomocy Technicznej Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i chęci włączenia się przez departament w promowanie zawodu ichtiologa w ramach kampanii promocyjnych. Dodatkowo przekazał, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje objęcie szkoły swoim patronatem, wymaga to jednak dłuższego procesu uzgodnień zarówno z władzami szkoły oraz branżą rybacką.
Oczywiście nie był to jedyny temat. Zespół kontynuuje rozmowy z Wodami Polskimi na rzecz uznania stawów jako małej retencji. Stawy zostały już są traktowane jako mała retencja, a Wody Polskie oczekują od branży konkretnych propozycji związanych ze wsparciem dla hodowców karpia.
Zespół wystąpił także z wnioskiem do Departamentu Rybołówstwa w MRiRW o podjęcie dalszych działań związanych z ogłaszaniem przez Wody Polskie przetargów na użytkowanie obwodów rybackich i zintensyfikowanie prac na rzecz poprawy racjonalnej gospodarki rybackiej.


Obradom przewodniczył Przewodniczący Zespołu Jakub Roszuk.

W posiedzeniu Zespołu udział wzięli:
prof. dr hab. inż. Dorota Fopp – Bayat, Kierownik Katedra Ichtiologii i Akwakultury WBZ UWM Olsztyn
Hanna Paradowska, Prezeska Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Obra – Warta
dr hab. inż.Agata Witczak, Prodziekan ds. Studenckich i Kształcenia, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa – Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny – ZUT
Beata Olejarz, Prezes Zarządu Głównego Polski Związek Wędkarski – PZW.org.pl
Jerzy Czyżak z Polskie Towarzystwo Rybackie
Tomasz Horbacz, Instytut Rybactwa Śródlądowego im. Stanisława Sakowicza w Olsztynie
Witold Maciołek, Gmina Sieraków
Dariusz Świerczyński, Naczelnik Wydziału Rybactwa Wielkopolski Oddział Regionalny ARIMR
Paweł Wielgosz, Prezes Organizacji Producentów Polski Karp Sp. z o.o.
Sylwester Włoch, Z-ca Dyrektora Departamentu Rybactwa Państwowego Gospodarstwa Wody Polskie
Jacek Zywert, Dyrektor Zespół Szkół w Sierakowie