“Smaczna przemiana karpia”!
Wydarzenie towarzyszące Konkursowi Kulinarnemu Czas na rybę oraz 12. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego! Forum dyskusyjne, podczas którego będziemy rozmawiali o historii, gotowaniu, rybach, lokalnych produktach!
Profesor Jarosław Dumanowski wspólnie z Szefem Kuchni Marcinem Przybyszem porozmawiają o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego.
dr Bogusław Pawlikowski opowie o kierunkach przetwórstwa karpia, pokazując nowe produkty z karpia dla rynku konsumenckim i w gastronomii
Lidia Jażdżewska z Karczma Rybna “Ruda Żmigrodzka” podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.
Będziemy także pokazywali “jak się gotuje”! I to na najwyższych poziomach!
Karpiowe pokazy kulinarne z degustacjami przeprowadzą:
Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoki przygotuje potrawę “Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”
Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę “Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”
Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.
Unikalne wydarzenie na skalę kraju! Zapraszamy wszystkich zainteresowanych gotowaniem, jedzeniem, rybami! Do zobaczenia!
Niedziela – 6.10.2024. Zamek Niemodlin
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021 – 2027
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMR
Tagi