Aktualności 2024

“Smaczna przemiana karpia”

Data publikacji: 27 września 2024  Drukuj 

“Smaczna przemiana karpia”!

Wydarzenie towarzyszące Konkursowi Kulinarnemu Czas na rybę oraz 12. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego! Forum dyskusyjne, podczas którego będziemy rozmawiali o historii, gotowaniu, rybach, lokalnych produktach!

🐟 Profesor Jarosław Dumanowski wspólnie z Szefem Kuchni Marcinem Przybyszem porozmawiają o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego.

🐟 dr Bogusław Pawlikowski opowie o kierunkach przetwórstwa karpia, pokazując nowe produkty z karpia dla rynku konsumenckim i w gastronomii

🐟Lidia Jażdżewska z Karczma Rybna “Ruda Żmigrodzka” podzieli się swoimi doświadczeniami w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację.

Będziemy także pokazywali “jak się gotuje”! I to na najwyższych poziomach!

🐟Karpiowe pokazy kulinarne z degustacjami przeprowadzą:

Marcin Przybysz – Szef Kuchni z Restauracji Epoki przygotuje potrawę “Karp bez kości z książki Compendium Ferculorum 1882 r.”

🐟Robert Sowa z Wojciech Harapkiewicz – wspólnie ugotują potrawę “Karp pieczony/ soczewica/ marchew/ sos skorupiakowy”

🐟 Kamil Klekowski pokaże natomiast różne formy przetworów z ryb – jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich.

Unikalne wydarzenie na skalę kraju! Zapraszamy wszystkich zainteresowanych gotowaniem, jedzeniem, rybami! Do zobaczenia!

Niedziela – 6.10.2024. Zamek Niemodlin

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków Fundusze Europejskie dla Rybactwa 2021 – 2027

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMR

Tagi

left
right
right