Aktualności 2022   |   Archiwum

Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski!

Data publikacji: 16 maja 2023  Drukuj 

„Czas na rybę!” nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023!!!!

Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce. Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku i wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym. Zwycięzcy tegorocznego konkursu „Czas na rybę!” będą mieli szanse zmierzyć się, w przyszłym roku, z triumfatorami innych konkursów, nominowanych do tego elitarnego grona. Finał KPP odbywa się jesienią, w Poznaniu, podczas targów POLAGRA. Może to być prawdziwa trampolina do wielkiej, gastronomicznej kariery.

ZASADY RYWALIZACJI

W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych. Lista co roku ustalana jest przez Radę Programową KPP. Rada Programowa decyduje również o systemie oceniania. Obecnie zarówno w KPP jak i w konkursach nominowanych stosowane są arkusze oparte na tych samych kryteriach i skali ocen. Ma to na celu znormalizować system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i tym samym uczynić konkursy nominowane jak i samo KPP bardziej transparentnym.

SĘDZIOWSKI TOP CHEF

W dotychczasowych edycjach sędziowały m.in. takie sławy jak chociażby Gissur Gudmundsson, Armand Steinmetz, Jean-Bernard Mahut, Malin Söderström, Loïc Malfait, Vogel Waynand, Miroslav Kubec, Jonas Larsson, Daniel Ayton czy Sebastian Frank, Sebastian Pettersson. Na ławie sędziowskiej Finału KPP Polskę reprezentowali m.in. Zenon Hołubowski, Jerzy Pasikowski, Jarosław Uściński, Stefan Birek, Jarosław Walczyk, Paweł Oszczyk, Jean Bos, Paweł Mieszała.

PRESTIŻ W ŚRODOWISKU

O randze konkursu świadczy przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkurs zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (Worldchefs – World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.

Tagi

left
right
right