Kulinarny narybek oceniać będą doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska: Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski i Michał Wawro.
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się 6 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie (woj. opolskie). Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski, a zwycięzcy mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. Głównym produktem konkursu „Czas na rybę!” jest tradycyjnie karp. Dodatkowy obowiązkowy produkt to oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony – do wyboru). Konkursowe potrawy serwowane będą na talerzach firmy Fine Dine.
Dla uczniów szkół gastronomicznych przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska– partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.