Historia

Edycja 2020

Data publikacji: 19 maja 2023  Drukuj 

Wyjątkowa edycja – w trakcie trwania pandemii COVID-19.

Pomimo trwających obostrzeń, udało nam się w bezpieczny sposób przeprowadzić Konkurs. 

W dniach 3-4 października 2020 r. na Zamku w Niemodlinie profesjonaliści oracz uczniowie szkół gastronomicznych przygotowywali potrawy z karpia opolskiego w towarzystwie sera koziego „Kozi Dar” z Chodoby.

Nie tylko ze względu na trwającą pandemię było to wyjątkowe wydarzenie… Bardzo wszystkim dziękujemy za obecność i wsparcie.

Podsumowanie Szefowie Kuchni

I miejsce: Norbert Koch i Jan Krawczyk z Bursztynowa Bistro z Warszawy, potrawa: „Szafirowy karp”
II miejsce: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem ᴴᵒᵗᵉˡ & Za Kulisami (Grabowce Dolne i Lublin) z potrawą: Karp z sernikiem, słatką z czerwonej porzeczki, sos na bazie maślanki z esencją laurową
III miejsce: Marek Filimowski i Szymon Tomaka z Grand Hotel Boutique z Rzeszowa, z potrawą: Filet z karpia podany z kulebiakiem, terriną rybną, kozim serem i galaretką z buraka w towarzystwie sosu kurkowego.

Wyróżnienia

– Arkadiusz Dziakowski i Mariusz Drałus z Restauracja Agawa z Wrocławia
– Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak z Art Hotel z Wrocławia
– Bartosz Lenda i Patryk Studziński z Radisson Blu Hotel, Kraków

Potrawy oceniali Szefowie Kuchni reprezentujący większość stowarzyszeń kulinarnych w Polsce:

Marcin Soból – Przewodniczący
Krzysztof Szulborski
Jarosław Usiciński
Bartosz Peter
Jean Bos
Kurt Scheller
Tomasz Smoczyk
Wojciech Harapkiewicz

Podsumowanie – Czas na rybę! Junior – uczniowie szkół gastronomicznych

I miejsce: Drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek.

Zespół zwyciężył po raz drugi z rzędu!

II miejsce: Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie: Wiktoria Madaj i Jakub Januszkiewicz

III miejsce: Drużyna z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik

Wyróżnienia

– Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz
– Drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski
– Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska.

Potrawy oceniali Szefowie Kuchni zrzeszeni w Stowarzyszeniu Euro-Toques Polska:

Krzysztof Malinowski
Maria Politowicz
Wojciech Rabiega
Michał Proc
Walentyna Jałocha
Leszek Kawa
Marcin Kosmala


Relacja z Konkursu:

Organizatorzy Konkursu:

Dziękujemy naszym Partnerom!

Dziękujemy naszym Patronom!

Tagi

left
right
right