Historia

Edycja 2019

Data publikacji: 19 maja 2023  Drukuj 

5-6 października, Zamek w Niemodlinie. 

Produkt podstawowy: karp opolski

Produkt dodatkowy: maślanka naturalna z OSM Olesno

PODSUMOWANIE – SZEFOWIE KUCHNI:

I miejsce – Hotel Bania sp. z o.o.z Białki Tatrzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski. 

Potrawa: „Podhalański” karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji

II miejsce – Restauracja Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong 

Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan

III miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński.

Potrawa: Staw

Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek 

Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw

Wyróżnienie: MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak. 

Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej  

Skład Jury:

DEGUSTACYJNE

Marcin Soból – Przewodniczący
Adam Chrząstowski 
Wojciech Harapkiewicz 
Krzysztof Szulborski 
Krzysztof Gawlik 

TECHNICZNE

Walentyna Jałocha 
Krzysztof Malinowski 
Tomasz Smoczyk 

VIP 

Agnieszka Glamowska (KPP) 
Zdzisława Bartków (Urząd Gminy Niemodlin) 
Anna Bodzioch (Urząd Marszałkowski)  

Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

PODSUMOWANIE – UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:

Konkurs Czas na rybę – Junior! 5.X.2019 r. dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. 

Wyniki konkursu:

I miejsce – drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.

Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny

II miejsce – drużyna nr 2 z Gorzowa Wielkopolskiego, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman.

Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje

III miejsce + nagroda jury VIP: drużyna nr 5 z Namyslowa w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska

Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku  

Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna nr 1 z Namysłowa: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska

Potrawa: Karpiowa fantazja  

Wyróżnienie: drużyna nr 4 z Kędzierzyna-Koźle w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.

Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami  

Skład Jury:

DEGUSTACYJNE

Walentyna Jałocha – Przewodnicząca
Wioletta Skuratowicz
Krzysztof Malinowski
Andrzej Jackowiak
Leszek Kawa 

TECHNICZNE

Jacek Dutka
Tomasz Buchcik

VIP

Ewa Kotula (Urząd Marszałkowski Woj. Opolskiego)
Alicja Domalewska (Urząd Gminy w Niemodlinie)  

Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Stalgast.

Relacja z Konkursu:

left
right
right