5-6 października, Zamek w Niemodlinie.
Produkt podstawowy: karp opolski
Produkt dodatkowy: maślanka naturalna z OSM Olesno
PODSUMOWANIE – SZEFOWIE KUCHNI:
I miejsce – Hotel Bania sp. z o.o.z Białki Tatrzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski.
Potrawa: „Podhalański” karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji
II miejsce – Restauracja Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong
Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan
III miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński.
Potrawa: Staw
Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek
Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw
Wyróżnienie: MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak.
Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej
Skład Jury:
DEGUSTACYJNE
Marcin Soból – Przewodniczący
Adam Chrząstowski
Wojciech Harapkiewicz
Krzysztof Szulborski
Krzysztof Gawlik
TECHNICZNE
Walentyna Jałocha
Krzysztof Malinowski
Tomasz Smoczyk
VIP
Agnieszka Glamowska (KPP)
Zdzisława Bartków (Urząd Gminy Niemodlin)
Anna Bodzioch (Urząd Marszałkowski)
Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
PODSUMOWANIE – UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
Konkurs Czas na rybę – Junior! 5.X.2019 r. dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Wyniki konkursu:
I miejsce – drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.
Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny
II miejsce – drużyna nr 2 z Gorzowa Wielkopolskiego, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman.
Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje
III miejsce + nagroda jury VIP: drużyna nr 5 z Namyslowa w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska
Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku
Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna nr 1 z Namysłowa: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska
Potrawa: Karpiowa fantazja
Wyróżnienie: drużyna nr 4 z Kędzierzyna-Koźle w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.
Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami
Skład Jury:
DEGUSTACYJNE
Walentyna Jałocha – Przewodnicząca
Wioletta Skuratowicz
Krzysztof Malinowski
Andrzej Jackowiak
Leszek Kawa
TECHNICZNE
Jacek Dutka
Tomasz Buchcik
VIP
Ewa Kotula (Urząd Marszałkowski Woj. Opolskiego)
Alicja Domalewska (Urząd Gminy w Niemodlinie)
Konkurs został dofinansowany przez Samorząd Województwa Opolskiego. Nagrody za IV i V miejsce zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nagroda VIP ufundowana przez Stalgast.
Relacja z Konkursu: