Aktualności 2022   |   Archiwum

„Czas na Rybę!” – Czas podsumowań

Data publikacji: 10 maja 2023  Drukuj 

Triumfatorami V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego “Czas na rybę!” dla szefów kuchni zostali Przemysław Szwak i Michał Just – obaj pracują na co dzień w Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Uznanie jurorów zdobyli potrawą o nazwie: “Assiette z karpia / emulsja grzybowa/ puree z pietruszki”.

Zwycięzcy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 5000 złotych od Rybackiej Lokalnej Grupy Działania “Opolszczyzna” (organizatora konkursu), a także wycieczkę do Włoch ufundowaną przez partnera konkursu – firmę Unox Polska. Zdobyli też nominację do przyszłorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski połączoną z nagrodą w wysokości 1800 złotych.

Potrawy były oceniane przez Jury w składzie:

  • Marcin Soból – przewodniczący
  • Wojciech Harapkiewicz – juror techniczny
  • Krzysztof Szulborski – juror techniczny

oraz jury degustacyjne:

  • Iwona Niemczewska
  • Jean BosKrzysztof Gawlik
  • Kurt Scheller
  • Tomasz Smoczyk
  • Jarosław Uściński

W kategorii uczniów szkół gastronomicznych najlepiej poradziły sobie Julia Masierak i Kamila Jarosz reprezentujące Technikum Lider z Lublina. Ich potrawa to: “Karp panierowany w matchy z kruszonką z orzechów nerkowca, pomidorkami, majonezem z czarną herbatą i puree z topinamburu”.

Dziewczyny zdobyły nagrody rzeczowe ufundowane przez RLGD “Opolszczyzna” o wartości 1800 złotych (po 900 złotych dla uczestniczki). Dodatkowo sponsor – Unox Polska – sfinansuje im warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.


Rywalizację uczniów oceniało Jury składające się z kucharzy zrzeszonych w Stowarzyszeniu Euro Toques Polska w składzie:

  • Krzysztof Malinowski – przewodniczący
  • Marcin Soból – juror techniczny
  • Tadeusz Czapla – juror techniczny

oraz jury degustacyjne:

  • Lucyna Haluch
  • Maria Politowicz
  • Marek Namysłowski
  • Artur Piotrowski
  • Michał Proć

Głównym produktem konkursu “Czas na rybę!” jest od samego początku opolski karp. Obowiązkowymi dodatkami były w tym roku suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz. Konkurs jest organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania “Opolszczyzna” i szefa kuchni Kamila Klekowskiego na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Współorganizatorem Konkursu jest Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie – największy na Opolszczyźnie producent karpia. Do organizacji dołączyła się także w tym roku Organizacja Producentów Ryb – Polski Karp sp. z o.o.

Patronem Merytorycznym jest Stowarzyszenie Kucharzy Europejskich Euro Toques Polska.

Fotografie wykonał Edward Trzeciakiewicz – Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.

Sylwetki najlepszych szefów kuchni konkursu “Czas na Rybę!”

Przemysław Szwak
Absolwent Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile. Doświadczenie zdobywał w poznańskich restauracjach. Później swoje kunszt doskonalił w Londynie w restauracjach: Lowiczanka Restaurant Polish Centre Restaurant POSK, Bleeding Heart Restaurants i Sowa Restaurant gdzie był już Szefem Kuchni. Po powrocie do kraju pracował w jako szef kuchni w Akademia Kuraszków. Obecnie jest szefem kuchni w Restauracja Retro Oborniki Śląskie oraz konsultantem gastronomicznym.

Brał udział w cyklu kolacji degustacyjnych Polskie Smaki organizowanych w Wielkiej Brytanii i w Polsce. Jego żurek został doceniony podczas dolnośląskiego “Dziedzictwa Kulinarnego” w 2021 roku. Zajął też III miejsce w konkursie kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego 2022

Michał Just
Absolwent  Publiczna Szkoła Gastronomiczna  Ho-Ga we Wrocławiu i licznych kursów kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w rodzinnej restauracji Zajazd „Wilczy Gród” Hotel i Restauracja specjalizującej się w polskich smakach. Kuchnię włoską opanował i doskonalił we wrocławskiej PePe pizzeriaristorante, a sezonowe menu wdrażał w Restauracja Zielona – także we Wrocławiu. Obecnie zajmuje się staropolską kuchnią w nowej odsłonie w restauracji Restauracja Retro Oborniki Śląskie. Bierze udział w organizacji kolacji degustacyjnych.

Tagi

left
right
right