Aktualności 2021
Data publikacji: 16 maja 2023

Konkurs 2021

Udało się! Kolejny Konkurs Kulinarny „Czas na rybę” za nami. 

W pierwszy weekend października, na Zamku w Niemodlinie, rybnych smaków nie zabrakło. W ramach obchodów Święta Karpia, w sobotę został zorganizowany Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych, natomiast w niedzielę dla Szefów Kuchni. 


Było dużo emocji, kreatywności kulinarnej, smacznych potraw, dobrej zabawy, gry fair play i słońca!  

Na Gości Zamku w Niemodlinie czekali lokalni producenci, którzy serwowali rybne potrawy oraz inne regionalne specjały. W niedzielę, wspólnie z Akademią Kulinarną Ad Gustum oraz kucharzami z Euro Toques Polska, przygotowaliśmy karpiową potrawę na wielkiej patelni. 

Organizacja całego wydarzenia została dofinansowana z PO Rybactwo i Morze w ramach projektu współpracy z LGD Owocowy Szlak.. 

Raz jeszcze dziękujemy wszystkim osobom, instytucjom, organizacjom, jurorom, uczestnikom, za pomoc, obecność i słowa wsparcia!

Gratulujmy wszystkim uczestnikom, a przede wszystkim Zwycięzcom!

W tym roku, oprócz opolskiego karpia w konkursowych potrawach musiały się znaleźć: masło Mleczne Ogrody z Kabako Milk oraz makaron Śląski Bifyj. 

WYNIKI KONKURSU DLA SZEFÓW KUCHNI – 3.10.2021 r.  
🐠 I miejsce: Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz, którzy przyjechali do nas z Grand Hotel Boutique, z potrawą: Karp po Rzeszowsku,
🐠II miejsce: Tomasz Wencek i Kamil Kulczycki, którzy przyjechali z Gorzowa Wielkopolskiego – Smaczna dieta, z potrawą: Karp opolski konfitowany w maśle z makaronem w sosie rakowym, leśnymi grzybami, kukurydzą i kawiorem Oscietra
🐠 III miejsce: Tomasz Mielniczuk i Tadeusz Węcławik z Gościniec Pod Lasem i Restauracja za kulisami z Lublina, z potrawą: Konfitowany filet z karpia z nadziewanym makaronem, sos zabajone na nalewce i konfitura z jeżyn i czerwonego derenia
Gratulujemy wszystkim pozostałym uczestnikom:
🐠Bartłomiej Wojtanek i Dominik Klejka z Hotel Bania z potrawą: Smażony filet z karpia, puree z białych warzyw i chrzanu, makaron wstążka, dynia piklowana.
🐠Bartosz Biały i Karolina Dąbrowska z Catering Joker, z potrawą: Kaper przy serowo cebulowej zołzie
🐠 Piotr Wielgo i Hubert Woźnica z Best Western Hotel Felix i o3Hotel z Warszawy, z potrawą: Maślany Karp z Makaronowymi Muffinami, sosem Buerre Blanc i Dyniowym puree

Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana przez nasze Stowarzyszenie – Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”
Nagrody dla pozostałych uczestników ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu
Potrawa Karp po Rzeszowsku przygotowana przez Krzysztofa Kowalskiego i Kamila Bujdasza otrzymała także dodatkową nagrodę w kategorii „danie na wynos”. Nagroda została ufundowana przez Metro-Catering-System.

Potrawy były oceniane przez Jury w składzie:

🐠Iwona Niemczewska

🐠Tomasz Smoczyk

🐠Marcin Soból

🐠 Krzysztof Robert Szulborski

🐠 Krzysztof Malinowski

🐠Wojciech Harapkiewicz

🐠 Jarek Walczyk

🐠Jarosław Uściński

🐠Krzysztof Gawlik RM Gastro

Dodatkowo skład JURY VIP: 

Katarzyna Chomiczewska – makarony Śląski Bifej
Dorota Koncewicz – Burmistrz Niemodlina
Waldemar Janeczek – Dyrektor Oddziału Terenowego KOWR Opole
Krzysztof Ochnal – Masło – Mleczne Ogrody


WYNIKI KONKURSU DLA UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – 2.10.2021 r.  

I miejsce: Żaklina Wodarczyk i Dominika Łątka z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna, z potrawą:
Karp w towarzystwie borowików i makaronu
🐠II miejsce: Piotr Duda-Klimaszewski i Tomasz Krajniak z Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, z potrawą: Karp konfitowany/ roladka z marchwi/ ziemniak wędzony/ sos holenderski/ burak/ chips z makaronu/ pianka z białego wina
🐠III miejsce: Angelica Janic i Karolina Patrzyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy z Olesna z potrawą: Karp w winie z ziołami w sosie holenderskim z chipsami z dyni i makaronem o zapachu lawendy

Dziękujemy także pozostałym uczestnikom za kreatywność, zaangażowanie i rywalizację fair play:
🐠 Wiktoria Mencfel i Denis Korzeniowski z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim, z potrawą: Paluszki karpia z placuszkami makaronowymi na porowej pierzynce z sosem wiśniowym i tiulem z kurkumy
🐠 Michał Dworakowski i Konrad Bekus z ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie, z potrawą: Filet z karpia na sosie cytrynowym z kandyzowanymi pomidorkami i smażonymi kaparami
🐠 Wiktoria Sypko i Daria Sygulla z Zespół Szkół Nr 1 w Kluczborku z potrawą: Smażony filet z karpia z makaronem dyniowo imbirowym i sosem jeżynowym

Nagroda za pierwsze trzy miejsca została sfinansowana z PO Rybactwo i Morze.
Nagrody dla pozostałych uczestników zostały sfinansowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Opolu. 


Potrawy oceniali Kucharze z Euro-Toques Polska w składzie:
🐠 Krzysztof Malinowski
🐠 Lucyna Haluch
🐠 Maria Magdalena Politowicz
🐠 Walentyna Jałocha
🐠 Michal Proc
🐠 Marcin Kosmala
🐠 Tadeusz Czapla

oraz Jury VIP:
Waldemar Janeczek – KOWR,
Krzysztof Ochal – Masło Mleczne Ogrody.

left
right
right